Prata med våra belysningsexperter Greenled valon asiantuntijat apunasi020-104488

DE NYA LAGÄNDRINGARNA PÅVERKAR FASTIGHETSÄGARES OCH FÖRVALTARES VARDAG – VAD BÖR DU VETA? 

Belysningens betydelse inom fastighetsförvaltning är avgörande, inte bara ur praktisk och trivselmässig synvinkel, utan även när det gäller energiförbrukning och miljöpåverkan. De senaste lagändringarna i Sverige speglar globala strävanden mot en mer hållbar byggnadssektor. I denna artikel går vi igenom tre betydande lagändringar som påverkar fastighetsägares och förvaltares dagliga liv, särskilt när det gäller belysning, och analyserar vilka möjligheter de öppnar för dig och er. 

1. FLUORESCENSLAMPOR FÖRBJUDS – EN NY ERA INOM BELYSNING (ROHS)

Fluorescenslampor är nu historia tack vare direktivet om begränsning av farliga ämnen (RoHS). Lagen har förbjudit att nya fluorescenslampor släpps ut på marknaden efter den 24 augusti 2023, och i alla fastigheter där dessa lampor används måste armaturerna bytas ut. Denna förändring har tvingat fastighetsägare och förvaltare att omvärdera sina belysningslösningar. LED-belysning har länge varit det självklara valet för företag som förnyar sin belysning, eftersom det minskar energiförbrukningen och underhållsbehovet avsevärt och erbjuder en långvarig och energisnål belysning. 

När man börjar förnya föråldrad belysning är det viktigt att kunna definiera målen med belysningsrenoveringen. Besparingar i energiförbrukningen och längre underhållsintervall ger redan med grundläggande lösningar betydande ekonomiska fördelar, men dessa kan ytterligare skalas upp med välplanerade styrsystem och belysningslösningar som förbättrar arbetsproduktivitet och arbetssäkerhet. Det finns även finansieringsalternativ för att förvärva ny belysning, vilket möjliggör en belysningsrenovering utan initial investering. Nästan alla belysningstillverkare är redo att diskutera och hitta rätt lösning för era mål och behov kostnadsfritt. 

Kontakta oss och boka ett möte med Greenled

Läs mer om RoHS-belysningsförändringen 

2. BYGGLAG 751/2023 – MOT EN MER KOLDIOXIDSNÅL BYGGNATION

Bygglagen från 2023 innehåller strikta krav på att minska koldioxidutsläppen från byggnader. Lagen var ursprungligen planerad att träda i kraft den 1 januari 2025, men implementeringen har skjutits fram till början av 2026. Trots detta bör alla som planerar att uppgradera sin belysning omgående sätta sig in i lagens detaljer. Lagen kräver nämligen livscykelanalyser som även omfattar belysningssystemens miljöpåverkan. I byggnads- och renoveringsprojekt är det nu, och ännu mer i framtiden, nödvändigt att beakta belysningens energieffektivitet och utsläpp under hela dess livscykel. 

Belysning är en global bransch och skillnaderna i produktionsprocesserna mellan olika belysningstillverkare är stora. Till exempel kan koldioxidavtrycket för en armatur tillverkad av återvunnet aluminium i Finland vara upp till 100 gånger mindre än för en armatur tillverkad utanför Europa. Många europeiska aktörers armaturer tillverkas dessutom i Fjärran Östern, vilket kan komma som en obehaglig överraskning för köparen. 

För ansvarsfulla köpare är armaturernas och deras olika komponenters ursprungsland och produktionskedja ett extremt viktigt urvalskriterium, vars betydelse ständigt ökar. EPD-dokument och Nyckelflaggan-märkningar är exempel på produkter från ansvarsfulla belysningstillverkare, och som köpare är det klokt att begära att få se dessa dokument. 82 % av Greenleds armaturer är Nyckelflaggan-produkter, och vi är den första finska belysningstillverkaren som har erhållit EPD-dokumentation för utvalda produkter, såsom Phi-seriens armaturer. 

Utforska Greenleds produkter

BYGGNADERS ENERGIEFFEKTIVITETSDIREKTIV (EPBD)

EU direktiv om byggnaders energieffektivitet (EPBD) är en central del av Europas gröna omställning. Direktivet kräver att medlemsländerna förbättrar energieffektiviteten i befintliga byggnader och främjar designen av nya byggnader på nästan nollenerginivå. Belysningssystem spelar en nyckelroll i att uppnå dessa mål. De nya reglerna uppmuntrar till installation av smarta belysningslösningar som optimerar energianvändningen och förbättrar inomhusluftens kvalitet. 

För fastighetsägare och förvaltare innebär detta att man måste utnyttja nästa generations belysningsteknik både i design och i daglig drift. Många är dock inte medvetna om att en belysningsrenovering kan förbättra byggnadens energiklass, även i renoveringsprojekt. Med hjälp av smarta styrsystem kan man inte bara styra belysningen utan även system som påverkar ventilation, uppvärmning och säkerhet. 

En utmaning med att förbättra energiklassen enligt EPBD-direktivet är att det ofta sker i en miljö med flera leverantörer, där design, belysningstillverkning, installation och optimering av ljuseffekten i värsta fall hanteras av olika aktörer. Det övergripande ansvaret faller då på köparen. Greenleds helhetsansvarsmodell syftar till att vi tar hand om hela belysningsrenoveringen, vilket gör det möjligt för oss att hjälpa kunden att nå de önskade resultaten. 

Kontakta oss så går vi igenom hur vi kan hjälpa er att uppnå era mål. 

Med dessa lagändringar har belysningens roll inom fastighetsunderhåll blivit mer än bara funktionell; den har också blivit en central faktor för att hantera energiförbrukning, arbetssäkerhet och miljöpåverkan. För fastighetsägare och förvaltare innebär lagändringarna möjligheter att öka värdet och hållbarheten på sina fastigheter samt att uppnå månatliga kostnadsbesparingar. 

Kunskap och utbildning om dessa lagars krav och möjligheter är avgörande för alla som verkar inom branschen. Greenleds mål är att hjälpa hela belysningsbranschen att övergå till mer energieffektiva, människoorienterade och ansvarsfulla lösningar. 

Kontakta oss så diskuterar vi era mål.