SPORTBELYSNING FÖR ALLA MATCHER

Det växande intresset för träning är en positiv sak. Ju mer vi rör på oss på olika sätt, desto hälsosammare blir vi. Träning sker inomhus och utomhus, i grupper eller på egen hand. Oavsett idrott är väldesignad sportbelysning en viktig del av upplevelsen.

Greenleds breda produktutbud har de bästa långsiktiga belysningslösningarna för att belysa olika idrottsanläggningar, som hallar och banor för innebandy, tennis, squash, fotboll, ishockey, basket, handboll och volleyboll.

Högkvalitativ sportbelysning är jämn och bländar inte

Jämn belysningen hjälper dig att se. I idrottsanläggningar är kraven på jämn belysning kanske viktigare än på någon annan plats. Jämn belysning bidrar till att se sportutrustningens rörelser samt gränserna för spelområdet korrekt och tydligt, utan reflektioner. I bordtennis i högt tempo kanske du till och med måste kunna se motståndarens ansiktsuttryck för att kunna förutsäga var nästa serve kommer att hamna.

Bländningsfri belysning skapar säkerhet. Belysningen måste var jämn samt utan bländning, eftersom spelsituationer måste kunna uppfattas tydligt. Som värst kan bländande ljuskällor orsaka olyckor, till exempel när en snabb boll närmar sig en spelare från bländningens riktning. En grundläggande metod för bländningsfri belysning är att tillhandahålla ljus från ett tillräckligt stort ytområde. Optiklösningarna i armaturerna påverkar också bländningen.

Belysningsbehoven för inomhus- och utomhussportanläggningar är olika. Oavsett vilket, så är målet detsamma: en tillräcklig mängd jämn och bländningsfri belysning varje gång anläggningarna används.

Lämplig sportbelysning

Ju snabbare spel, desto mer ljus behövs. 400 lux kan räcka för en skolgymnastiksal, men på tävlingsnivå kan belysningskraven ligga långt över 1000 lux, beroende på idrott. TV-sändningar av matcher ställer ytterligare krav på mängden lux.

Ljuskvalitet är ett viktigt element för TV-produktioner. Med kvalitetsbelysning förekommer inga avvikande färger vid matchsändningar och kamerorna behöver inte justeras ens under särskilda omständigheter. Med en optimerad belysningslösning kan bildmaterial av hög kvalitet avnjutas av både TV-publiken och matchåskådarna på plats.

Energieffektivitet och flexibilitet med belysningsstyrning

Smart belysningsstyrning ger många fördelar för idrottsplaner och träningsanläggningar. Med belysningsstyrning kan belysningen justeras på ett flexibelt sätt för att passa olika idrotter och evenemang. Den kan också användas för att skapa olika effekter eller ljusshower.

Smarta lösningar underlättar belysningsunderhåll, eftersom belysningen kan styras automatiskt, till exempel genom att använda rörelsesensorer eller schemaläggning istället för manuell drift. Det här gynnar inte bara idrottarna, utan även den som driver idrottsanläggningen, eftersom belysningen endast slås på vid behov, vilket också förlänger armaturernas livslängd. Den minskade elförbrukningen som uppnås med belysningsstyrning minskar den elektriska belastningen, vilket förlänger livstiden för utrustningen än mer.

För fastighetsskötare ger ett smart belysningsstyrningssystem en användbar översikt över användning och energiförbrukning i lokalerna. Bland annat visar det här systemet den faktiska energiförbrukningen för belysning och den faktiska användningsnivån för lokalerna.

Förbättra upplevelsen på och bredvid planen

Väldesignad sportbelysning förbättrar upplevelsen både ute på plan och på läktarna. Med Greenled får du högkvalitativa belysningslösningar som en nyckelfärdig tjänst, vilket sparar dig tid och resurser.

Fråga Greenleds experter efter mer information om sportbelysning – vi hjälper dig att hitta bästa möjliga lösning.

Lämna en kontaktförfrågan till våra experter.