Justerbar belysning för sport och evenemang

Flexibilitet, komfort, energieffektivitet. Belysning har stor betydelse i sport- och evenemangsanläggningar. Det här var tydligt för Tammerfors mäss- och sportcentrum, som nyligen förnyade belysningen i tre olika hallar i sin anläggning.

Den nya belysningslösningen har den flexibilitet och justerbarhet som behövs i flerfunktionsarenor. Beroende på sportens eller evenemangets krav kan arrangörerna planera och ställa in perfekta belysningsnivåer för varje enskild armatur. På så sätt kan arrangörerna skapa flera olika belysningsscheman som passar för varje situation.

Läs artikeln om belysningsförnyelsen i Tammerfors mäss- och sportcentrum.

Flerfunktionsbelysning för en flerfunktionsarena

Tammerfors mäss- och sportcentrum (TESC) är ett av de största mäss- och sportcentren i Finland. Anläggningen passar evenemang av alla typer och storlekar: från små gruppmöten till seminarier med hundratals deltagare; från privata fester till utställningar och produktlanseringar – och allt däremellan.

TESC beslöt sig för att förnya belysningen i tre av sina hallar eftersom den tidigare belysningen inte hade stöd för flerfunktionsarenans behov. Med bara ett på/av-alternativ fanns det ingen möjlighet att justera eller dämpa belysningen för olika evenemang och situationer. Dessutom avgav flermetallamporna mycket energi i form av värme, vilket gav högre temperaturer i hallar utan kylsystem. Under varma sommardagar med tusentals människor var detta ibland problematiskt.

”Det faktum att LED-lampor avger ytterst lite värme var viktigt för oss. Särskilt i äldre hallar blev det ibland mycket obehagligt med temperaturer som steg under varma sommardagar. Nu har vi en faktor mindre som gör att lokalen värms upp.”

Mikko Savolainen, teknikchef, Tammerfors mäss- och sportcentrum

Den nya belysningslösningen på TESC styrs med belysningssystemet ENCELIUMTM. I praktiken styrs armaturerna i varje hall genom visuell programvara med en tredimensionell grafisk översikt över anläggningarna. Med en knapptryckning kan de ansvariga justera, planera och ställa in perfekta belysningsnivåer för armaturgrupper eller varje enskild armatur.

Möjligheten att skapa flera olika belysningsscheman har gett evenemangsarrangörerna massor av mervärde. Med den nya belysningen kan arrangörerna belysa olika områden eller dämpa vissa armaturer efter behov. Under till exempel skyttetävlingar hjälper dämpning av vissa armaturer till att förhindra bländning medan förstärkning av andra är viktigt för att kunna se målet tillräckligt bra. För TESC har det blivit mycket enklare att arrangera sådana evenemang med särskilda krav.

”Vi kan nu bestämma hur vi ska göra med belysningen armatur för armatur.
Det här har varit fantastiskt för oss och evenemangsarrangörerna är mycket nöjda med de nya möjligheterna. Från vår synvinkel har det blivit mycket enklare att arrangera olika evenemang med särskilda belysningskrav och det kräver mindre manuellt arbete.”

Mikko Savolainen, teknikchef, Tammerfors mäss- och sportcentrum

Under mässor sänks belysningsnivåerna i takarmaturerna för att lyfta fram montrarnas belysningsdesign.

Bild: Under mässor sänks belysningsnivåerna i takarmaturerna för att lyfta fram montrarnas belysningsdesign.

Belysningsförnyelsen i Tammerfors mäss- och sportcentrum levererades som en nyckelfärdig tjänst från Greenled, inklusive planering, leverans, installation och idrifttagning av belysningslösningen. Med sina positiva erfarenheter planerar TESC att förnya belysningen för de återstående två hallarna inom den närmsta framtiden och koppla ihop hela anläggningen i samma belysningsstyrningssystem.

Belysningsförnyelsens mervärde

  • Mer flexibilitet med en justerbar belysningslösning
  • Modern LED-belysning som inte producerar överskottsvärme
  • Enklare belysningsunderhåll med ett visuellt 3D-gränssnitt
  • Energibesparingar på 68 % och minskat koldioxidavtryck
  • Nya och spännande möjligheter för evenemangsarrangörer
  • Mindre manuellt arbete för att arrangera evenemang med särskilda belysningskrav

68%

ENERGIBESPARINGAR

Aktuella produkter

Lämna en kontaktförfrågan till våra experter.