Belysning för bandyarena: Förbättrar upplevelsen på och bredvid planen

Slättbergshallen, en inomhusarena för issport i Trollhättan, bestämde sig för att modernisera arenans belysningslösning. Idag är den svenska bandyarenan upplyst med energieffektiva LED-armaturer som sparar mer än 70 % av energikostnaderna jämfört med den tidigare belysningen.

Läs om hur Slättbergshallen förbättrade upplevelsen på och bredvid planen genom att investera i högre ljusnivåer, förbättrad ljuskvalitet och justerbar belysningskontroll.

Utgångspunkten: kundens utmaningar och mål

Slättbergshallen öppnades 2009 och arenans belysningsteknik har sitt ursprung från den tiden. Hela hallen belystes med energiintensiva T5-lysrör som förbrukade mer än 250 000 kWh energi varje år. Dessutom hade belysningen inget dimningsalternativ och belysningsnivåerna var inte tillräckligt höga för att uppfylla de standarder som krävs för bandy på elitnivå. På grund av ofta förekommande armaturbyten hade kunden även höga underhållskostnader.

Med den nya LED-belysningslösningen ville Slättbergshallen:

  • Uppnå belysningsstandarderna för bandy på elitnivå
  • Uppnå energibesparingar på mer än 70 %
  • Minimera belysningens underhållsbehov
  • Justera och ställa in belysningen för olika situationer
  • Förbättra den allmänna upplevelsen på och bredvid planen

Justerbar belysning för evenemang

För Slättbergshallen ger den nya belysningslösningen frihet och justerbarhet. Den föregående belysningen hade bara på/av-alternativ och det fanns ingen möjlighet att dämpa belysningen. Om belysningen behövde dämpas var personalen tvungen att stänga av vissa armaturer, vilket resulterade i ojämna belysningsnivåer.

De nya armaturerna i arenan programmeras med belysningsstyrningen Digidim. Slättbergshallens personal kan välja mellan fyra förprogrammerade belysningsnivåer för att anpassa belysningen till olika situationer och evenemang. Dessutom tillåter två olika specialeffekter matchorganisatörerna att skapa spännande ljusshower i början av matchen.

Med den nya belysningslösningen levererade Greenled högre ljusnivåer, förbättrad ljuskvalitet och justerbar belysningsteknik i Slättbergshallen.

Lysrören i arenan ersattes med Greenleds energieffektiva Sigma– och ECO S-armaturer. Med de nya LED-armaturerna ökade belysningsnivåerna i arenan från 700 till 1000 lux för att uppfylla elitsportens belysningsstandarder.

Utöver ökade belysningsnivåer förbättrades även ljuskvaliteten. Med ett bättre färgåtergivningsindex (RA-värde på > 80) säkerställer den nya belysningen en mer njutbar upplevelse både för spelare och åskådare.

Snabb och effektiv installation

Belysningen levererades som en nyckelfärdig lösning av Greenled, innehållande analys, design, installation och idrifttagning av belysningslösningen. För Slättbergshallen var det mycket viktigt att installationen skulle ske smidigt och effektivt. Schemat var tight eftersom isen var tvungen att vara på plats innan installationsarbetet kunde påbörjas. Till slut fanns det bara en lucka på två veckor mellan isläggningen och bandysäsongens start.

Slättbergshallen var mycket nöjda med Greenleds förmåga att leverera lösningen snabbt och effektivt inom den nödvändiga tidsramen. Med Greenleds effektiva arbete installerades den nya belysningslösningen innan den nya bandysäsongen startade och spelarna kunde njuta av matcherna i nytt ljus.

”Arbetet med Greenled var smidigt och effektivt och nu efter över 3 månaders användning kan vi konstatera att installationen infriat ALLA våra förhoppningar med ett mycket starkare och behagligare ljus i hallen, en mer kostnadseffektiv drift och att systemet är extremt lätt att styra för oss som användare av den dagliga driften.”

Patric Engström, anläggningschef, Slättbergshallen

Njutbar upplevelse på och bredvid planen

Högkvalitativ sportbelysning är viktigt för både spelare och åskådare. Den nya LED-belysningen i Slättbergshallen har fått fantastisk feedback från båda intressenterna.

Den allmänna upplevelsen för att titta på och spela bandy har förbättrats betydligt med den nya belysningslösningen. Förutom att förbättra upplevelsen på och bredvid planen sparar den nya LED-belysningslösningen underhållskostnader och mer än 70 % av energikostnaderna för belysningen.

70%

ENERGIBESPARINGAR

Aktuella produkter

Lämna en kontaktförfrågan till våra experter.