JULA Logistics behövde BYTA UT belysningen i sitt centraLLager i skara, från traditionella lysrörsarmaturer till led-belysning

Den gamla som suttit uppe i 10-12 år hade gjort sitt. De 4 037 gamla armaturerna byttes mot 1 288 moderna LED-armaturer. 

Björn Nord är byggprojektledare G&K Fastigheter i Skara och har varit med som support till Jula Logistics som har handlat upp den nya belysningen. Det stora lagret betjänar såväl Julas butiker som E-handeln som drogs igång 2018.

– På vår förfrågan fick vi in sex offerter och gick vidare med tre av dem som fick göra provinstallationer som vi utvärderade. Entreprenörerna fick varsin truckgång att sätta upp belysning i och sedan frågade vi vår personal, truckförarna, hur de upplevde belysningen i sin arbetsmiljö. När vi tittade på deras val och investeringskostnaden så föll valet på Greenled, säger Björn Nord.

– Vi har 12 meter höga pallstallage och det viktigaste vid utvärderingen var jämnheten i belysningen så att vi skulle få bra belysning också på den pall som står allra högst upp. Dessutom spelade naturligtvis energibesparingen roll och att vi skulle kunna hämta hem investeringen inom överskådlig tid, det vill säga 18 – 24 månader. Men vi tror att det kommer att gå snabbare än så, förklarar Björn.Med hjälp av det installerade styrsystemet kommer man att kunna styra belysningen efter behov och att kunna mäta energiåtgången. Den genomförda installationen kommer att följas av flera.

Armaturen i truckgången är Omega 119W optik Oval som är framtagen för att optimera ljusbilden i truckgångar med höga höjder, 8-14 meter. Optiken gör att truckföraren blir mindre bländad under armaturerna.
Varje truckgång om 175 meter på Julas centrallager i är uppdelade i fem delar, som har 5 sensorer i varje truckgång, just för att optimera energiförbrukningen. Det betyder att när ingen truck är på plats i vardera del av truckgången ska armaturen gå ner till 1% alternativt släckas helt. Allt styrs via styrsystemet Osram ENCELIUMTM.

Joel Enetorp från Greenled förklarar att projektet är ett Turnkey projekt som innebär att Greenled tar på sig hela projektet, från första platsbesök till avslutad installation.

– Greenled levererar belysningslösningar som en Turnkey tjänst inklusive design, installation och idrifttagning. Ur köparens synvinkel är det enkelt och smärtfritt att köpa Turnkey belysning eftersom inga av de egna resurserna spenderas på projektledning. Istället kan du förlita dig på att våra experter levererar en belysningslösning av hög kvalitet anpassad efter dina behov. Istället för flera kontakter har kunden endast en person och ett företag att förhandla med, säger Joel Enetorp.
Ett företag har totalansvar för hela projektet. Ansvar sprids inte ut bland flera olika aktörer och kunden sparar tid och pengar genom att inte behöva köpa varje del av processen separat, fortsätter han.

”Greenled med Joel i spetsen har erbjudit ett mycket proffsigt bemötande och dialogen med montörerna på plats har varit bra. En förutsättning i vår förfrågan var att installationerna skulle kunna ske utan att verksamheten i centrallagret skulle påverkas. Det har Greenled levt upp till hela tiden från maj när vi startade till i augusti när det var klart.”

Björn Nord, Jula Logistics

Bild: Björn Nord, Jula Logistics och Joel Enetorp, Greenled.

 

 

75%

ENERGIBESPARINGAR

Aktuella produkter

Lämna en kontaktförfrågan till våra experter.