Affärsbelysning: Förbättra kundens upplevelse med LED-armatur

Belysning är mycket mer än en inredningsdetalj. Läs hur Sokos i Joensuu använde smart belysning för att förbättra kundernas upplevelse samtidigt som de minskade energiförbrukningen med 70 %.

50-årigt varuhus i nytt ljus

Under 2018 firar Sokos 50 år i centrum av Joensuu. Som en del av jubileumsåret fick varuhuset en ny fräsch och modern look. Ny affärsbelysning gav de olika avdelningarna ett enhetligt uttryck, där produkterna kommer till sin rätt och där kunden trivs under shoppingrundan.

De gamla lysrören och punktbelysningen i metallhalogen ersattes med modern LED-belysning från Greenled. Tack vare fjärrstyrning kan ljuset nu behändigt styras dit det behövs, belysningen är behagligt mild och ger en bättre shoppingupplevelse för kunden. Den nya belysningen minskar behovet av underhåll rejält och ger därtill 70 % energibesparing.

”Tidigare hade vi tre olika färgers belysning i affären. Detta ledde till att kunder ibland returnerade kläder efter att ha sett dem i dagsljus. Tack vare den nya LED-belysningen mottar vi inte längre den här sortens returer.”

Mika Karvonen, varuhuschef, Sokos Joensuu

Sokos Joensuu retail lighting in fashion

På klädavdelningen kan fördelarna med den nya belysningen ses i form av färre returer.

Smidig shopping

Den nya belysningen installerades på Sokos som en nyckelfärdig lösning där planering, leverans, montering och ibruktagande ingick. Greenleds monteringsteam jobbade nattetid för att inte inkräkta på affärens öppettider.

”Greenled hade en stor förståelse för affärsverksamheten och det visade sig tydligt i praktiken. Projektet slutfördes inom utsatt tidtabell utan några som helst störningar under öppettiderna. Informationsgången var smidig och vi var imponerande av Greenleds kvalitetskontroll.”

Mika Karvonen, varuhuschef, Sokos Joensuu

Smart belysningsstyrning ger mervärde

Greenled-produkter lyser upp flera av Handelsbolaget PKO:s fastigheter i norra Karelen. Vid sidan av Sokos har även S-market- och Prisma-affärer fått ny belysning från Greenled. Målsättningen med förnyelsen är att göra affärsutrymmena så energisnåla som möjligt, vilket stöder både affärsverksamheten och en hållbar utveckling.

Belysningen har haft en stor effekt på fastigheternas energiförbrukning visar rapporter. Beroende på fastighetens storlek och den gamla belysningens skick, har den nya LED-armaturen minskat hela fastighetens totala energiförbrukning med 10-20 %.

I samband med den nya belysningen har alla PKO-fastigheter också fått ett nytt smart OSRAM ENCELIUM ™ fjärrstyrningssystem. Fjärrstyrd belysning ger betydande ökad energibesparing, och möjliggör justering och hantering av belysningen i flera fastigheter på avstånd. Snart ska även Joensuus torgparkering kopplas till det fjärrstyrda belysningssystemet.

 

70%

ENERGIBESPARINGAR

Aktuella produkter

Lämna en kontaktförfrågan till våra experter.