Minskat koldioxidavtryck och bättre välbefinnande för de som arbetar

Valmet Rautpohjas belysningsförnyelse gav personalen en röst

På Valmets fabrik i Rautpohja insåg man hur viktig belysningen är för människors välbefinnande och vakenhet. Därför designades fabrikens nya belysning ur ett människoorienterat perspektiv.

Uppskattningen av personalen speglas i det faktum att det slutgiltiga beslutet angående belysningsleverantör lades i personalens händer. Som ett resultat av projektet har produktionsanläggningarna nu en människoorienterad belysningslösning, som förbättrar arbetsplatssäkerhet, komfort och välbefinnande. Läs kundstoryn om Valmet Rautpohjas belysningsförnyelse.

Säkerhet och komfort i arbetsmiljön

Valmet är en ledande global utvecklare och leverantör av processtekniker, automation och tjänster för massa-, pappers- och energiindustrin. Valmets vision är att bli en global ledare när det gäller att serva sina kunder. Företagets 14 000 medarbetare världen över arbetar nära sina kunder och för att förbättra sina kunders resultat – varje dag.

Rautpohja-fabriken är Valmets pappers- och kartongmaskinfabrik och gjuteri i Jyväskylä. Fabriken sysselsätter runt 2000 personer, av vilka ett stort antal utför precisionsarbeten varje dag. Den tidigare belysningen i fabrikshallarna implementerades med högtrycksnatriumlampor, som inte gav tillräcklig färgåtergivning i relation till arbetsuppgifterna. Armaturerna förbrukade även massor av energi, som inte stödde Valmets miljömål. Målet med den nya belysningen var att ge en säkrare och mer bekväm arbetsmiljö och att minska belysningens koldioxidavtryck.

Lyssna på personalen

Människoorienterad belysning designades för produktionshallarna av Greenled. Belysningens färgtemperatur är 5000 Kelvin för att efterlikna dagsljus. Belysningsnivån är gott och väl över standard och de vertikala ytorna är väl belysta, vilket gör att tillräckligt med ljus når längst bak på näthinnan. På så sätt stöder den här belysningen människors naturliga dygnsrytm och välbefinnande och förbättrar energinivån på arbetet.

”Vi blev förvånade över den kunskap som Greenled har som belysningsleverantör. Allting avspeglar det faktum att företaget specialiserar sig på belysning och bara arbetar inom det området. Arbetsplatssäkerhet och hälsofrågor var också välbekanta för företaget och de visste hur de skulle hantera dem på rätt sätt.”

Marko Saarinen, anläggningschef, Valmet Technologies Oy

Det slutliga valet av belysningsleverantör fick fabrikspersonalen göra. Två olika leverantörers testinstallationer gjordes i hallarna och efteråt fick personalen rösta om vilken lösning de föredrog. Enligt anläggningschefen vann Greenleds lösning med 100-0 och baserat på feedbacken var det enkelt att välja leverantör för belysningslösningen.

Valmets anläggningschef Marko Saarinen och den nya belysningen

Bild: Enligt Valmets anläggningschef, Marko Saarinen, fick den nya belysningen enbart positiv feedback från personalen.

Fabriksbelysningen styrs med ett intelligent belysningsstyrningssystem som är baserat på närvaroupptäckt. Styrningssystemet sänker automatiskt belysningsnivåerna i de delar av hallen där belysning inte krävs. Det förlänger livslängden på armaturerna och säkerställer att belysningens energianvändning minimeras. Om det behövs kan belysningen ökas till full kapacitet med hjälp av styrningssystemet, till exempel under ett fabriksbesök för att stärka fabrikens bild av hög kvalitet.

”Det har varit mycket bra feedback från medarbetare om den nya belysningen i produktionshallarna, men det mest minnesvärda är kanske kommentaren: ”Jag är inte trött längre!”

Marko Saarinen, anläggningschef, Valmet Technologies Oy

Inget avbrott i dagliga aktiviteter

Greenled levererade Valmet Rautpohjas belysningsförnyelse som en nyckelfärdig tjänst, inklusive design, installation och idrifttagning. Greenled ansvarade för hela processen från start till mål, vilket gör att kunden sparar tid och garanterar ett lyckat resultat. Installationsarbetet på Rautpohja-fabriken utfördes på natten, så att den dagliga verksamheten inte stördes.

”Greenleds flexibilitet stack verkligen ut för oss. Det faktum att ett projekt av den här storleken kunde utföras på natten, utan några arbetsplatsolyckor och i fullständigt samarbete med kunden.”

Marko Saarinen, anläggningschef, Valmet Technologies Oy

Valmet Rautpohjas belysningsförnyelse i korthet:

  • Människoorienterad belysning implementerad som en nyckelfärdig tjänst som förbättrar säkerhet i arbetsmiljön, arbetskomfort och välbefinnande för människor.
  • Sänker väsentligt koldioxidavtrycket – 58 % energibesparingar och 207 ton färre CO2-utsläpp från belysning per år.
  • Belysning som stödjer fabrikens bild av hög kvalitet och som kan hanteras och justeras efter behov.
  • Positiv feedback och piggare personal på arbetsplatsen.

58%

ENERGIBESPARINGAR

Aktuella produkter

Lämna en kontaktförfrågan till våra experter.