Industribelysning: Minimera servicebehovet med LED-belysning

Belysningen spelar en viktig roll i industrimiljöer. Läs hur Versowood i Riihimäki lyckades minimera behovet av service, minska energiförbrukningen och öka arbetssäkerheten med hjälp av LED-belysning.

Ett steg i taget mot LED-belysningsteknik

Versowood är Finlands största privata tillverkare och förädlare av virkesprodukter. Det finländska familjeföretaget hanterar virke med känsla och lyhördhet för skogsägarnas och kundernas behov.

Versowood Riihimäki gjorde sitt första pilotförsök med LED-belysning redan 2012, då LED-teknologin ännu var ny. En förnyad belysning på hyvlingsavdelningen gav positiva erfarenheter och snart började Versowood stegvis byta ut belysningen i olika utrymmen till LED-teknologi. Som leverantör av belysningslösningar har Greenled varit en pålitlig samarbetspartner från det första pilotförsöket fram till i dag.

Energibesparing, effektivitet och arbetssäkerhet

Senast förnyade Versowood belysningen i lastpallsfabriken vilket gav en energibesparing på 63 %. Belysningen har också en stor inverkan på personalens vardag – med en brokig uppsättning arbetsuppgifter är rätt belysning avgörande för arbetssäkerhet och trivsel. 

Kuva Greenledin valaisimilla toteutetusta teollisuusvalaistuksesta Versowoodin kuormalavatehtaalla

Arbetsuppgifterna på Versowood varierar från detaljarbete till tungt arbete. Om belysningsnivån inte är korrekt planerad för behovet blir ögonen lätt trötta.

Den gamla belysningen bestod av metall halogen-, lysrör-, kvicksilver- och högtrycksnatriumarmaturer, som krävde ständigt underhåll och orsakade höga reparationsutgifter. 

“Belysningen sitter ofta på knepiga och svåråtkomliga platser. Det kan ta mer än en dag att bygga en ställning för att ta sig fram till belysningen. Med LED-belysning slipper vi praktiskt taget allt onödigt arbete med belysningsunderhåll.”

Simo Oksanen, elservicechef, Versowood Riihimäki

Intelligent belysning

I sitt senaste projekt har Versowood installerat fjärrstyrd belysning. Belysning som automatiskt tänds och släcks har gett mervärde och energibesparing vid sidan av en förbättrad arbetssäkerhet. Personalen behöver inte längre släcka ner hela industriområdet och belysningen glöms inte heller påslagen.

Den nya belysningen installerades som en nyckelfärdig lösning där planering, leverans, montering och ibruktagande ingick. Vad får er att fortsätta samarbeta med Greenled?

“Greenled har alltid varit en pålitlig samarbetspartner. Under de sex år som vi samarbetat har bara en enda armatur gått sönder. Belysningseffekten är precis den samma som i början, den har inte ändrats överhuvudtaget.”

Simo Oksanen, elservicechef, Versowood Riihimäki

Mervärde via belysning: sammanfattning

  • 63 % energibesparing via ny belysning i lastpallsfabriken
  • Minskat koldioxidavtryck
  • Förbättrad arbetssäkerhet och -trivsel
  • Minimerat servicebehov och reparationsavgifter
  • Ökade besparingar och bättre arbetssäkerhet via fjärrstyrd belysning

63%

ENERGIBESPARINGAR

Aktuella produkter

Lämna en kontaktförfrågan till våra experter.